duminică, 6 ianuarie 2013

Întrebări fără răspuns

Demult mă băteam cu pumnii în piept despre faptul că nu voi părăsi Moldova, demult mă stăruiam să le lămuresc prietenilor mei că peste botare nu este mai bine ca acasă. Am greșit. Am conștientizat că fiecărui moldovean îi trebuie să trăiască o săptămână peste hotare (anume să trăiască la cineva, dar nu să stea în hotel) și să nu citască nici o știre din Moldova ca să înțeleagă cât de prost stau lucrurile acasă.

Toți simțim că Moldova merge pe o cale greșită, aceasta am conștientizat aflâdu-mă departe de ea și uitându-mă "непредвзято" (inparți cum a tradus google). Acasă tot mă linișteam că totul este bine și presa autohtonă mi-a îmbrăcat căpăstru ca la cal, ca să privesc numai înainte. Acum am înțeles de ce compatrioții mei au lăsat țara și au plecat pentru totdeauna.

Iată întrebările fără răspuns pentru care molvovenii pleacă zilnic nu vor să vină acasă: ce oportunitate ne așteaptă în Moldova, da da în acea Moldovă care este la 100 km de capitală (știu că mulți mă vor contrazice că de ce să nu încerci un business să deschizi, însă eu cred că nu fiecărui îi este dat acest dar de antreprenoriat, știu că mulți sunt timizi și nu se vor decide niciodată la acest pas). Ce viitor vor avea copii de la sat? Ce bătrânețe vor avea părinții noștri cu pensia de 600 lei și facturi de 900? Ce viitor au studenții noștri cu diplome? Cum poate trăi un absolvent al universității cu salariul de 2500 lei și chiria de 3000 lei? Cum poți trăi în țara unde lumea are salariul de 1500 lei dar cel mai răpciugit apartament la mâna a doua costă 400.000 lei? Cum pot fi legumele crescute de bieții țărani mai scumpe ca cele turcești? De ce benzina este așa de scumpă, chiar dacă la piețele internaționale scade prețul? Cum iese că "am scăpat de 2 dictaturi" dar trăim tot mai rău și mai rău? De ce nu poți face o afacere fără să rămâi cu sovistea curată (fără să dai mită)? Cum iese așa că automobiliștii plătesc impozite anual și din combistibil dar drumuri nus (drumuri reparate din fondul rutier, nu din credite si granduri) și reparația mașinii costă anual 1/5 din costul ei? De ce de la săracii oameni de la sat companiile lactate cumpără litrul de lapte cu 2 lei și îl vând cu 8? Făcând pe lângă lapte și toată gama de produse (unt, smântână, brânză...). De ce vameșii gâtuie săracii tineri cu coletele ce vin prin poștă, așteaptă mită, dar oamenilor mari permit contrabanda cu vagoane? De ce poliția aruncă droguri tinerilor în buzunare numai ca să aibă statistică bună la descoperirea cazurilor? De ce inspectorul rutier vede în automobiliști punguțe cu bani?

Toate aceste întrebări și multe altele îi frământă pe comparioții noștri când vin acasă pe cele 2 săptămâni de vacanță. În fiecare an ei încearcă să vadă o rază de luminiă - în zadar. Cine poate răspunde la aceste întrebări?

p.s. post scrisde pe telefonul mobil, din Moscova, la ora 9:30, unde îcă este întuneric afară. Straniu.

3 comentarii: