sâmbătă, 8 noiembrie 2014

7 motive pentru a vizita ”Suta de Movile”

Fiind originar din orașul Glodeni, nicio dată nu am vizitat în apropiere aceste locații, despre care doresc să scriu în seria ”Redescoperă comorile raionului Glodeni”. Doar de la distanță, le-am zărit de multe ori doar prin geamul automobilului, deci, pentru mine a fost chiar o experiență de redescoperire a plaiului natal.

[re]descoperirea comorilor raionului Glodeni s-au început cu o sămânță de idee ascunsă în capul lui Geo, care cu timpul a crescut în ceva mai mare. Dânsul a avut grijă să organizeze împreună cu Consiliul Raional Glodeni o expediție pe 3 zile, fiind ajutat cu transportul de Agenția de turism - Tatrabis și 20 de bloggeri, jurnaliști și fotografi.

Prima destinație a călătoriei a fost Rezervația ”Suta de Movile”, care începe în imediata apropiere de marginea satului Cobani.

Dacă porniți din Chișinău, aveți la dispoziție 2 itinerare diferite ca să ajungeți la destinație:
1. ”Pe Betoncă” - M2->M14->R15->R53->R57
  • avantaje: cel mai rapid traseu (pe M14, 128 km, nu veți întâlni sate, respectiv se poate de accelerat), pe traseu practic nu se întâlnesc echipaje de poliție
  • dezavantaje: din cauza plitelor de beton pe porțiunea M14, poate crea puțin disconfort la mers
2. ”Pe la Orhei” - M2->R14->R15->R53->R57
  • avantaje: porțiunea M2->R14 este reconstruită, drum european
  • dezavantaje: un număr mare de sate pe traseu, este necesară încetinirea accelerației și micșorarea vitezei la intrarea în localități, pe traseu se întâlnesc des echipaje de poliție


Iată câteva mențiuni despre ținutul ”Suta de Movile”:
  • rezervația are o lungime de 8 km și o suprafață de 1.600 ha
  • sunt prezente puțin peste 3.500 movile
  • înălțimile movilelor variază de la 1 metru la 30 metri
  • anume cu Rezervația ”Sute de Movile” ia început Rezervația ”Pădurea Domnească”
  • rezervația are statut de monument al naturii
  • prima atestare a regiunii a fost în anul 1716, în cartea lui Dmitrie Cantemir - ”Descrierea Moldovei”

Stând pe gânduri, eu am identificat 7 motive pentru a vizita acest ținut nemaipomenit:


1. Relief geologic unic - proveniența acestor movile nu este stabilită nici până în ziua de azi. Este un ținut unic în Europa, care după părerea geologilor are origine maritimă, mai bine zis sunt urme ale recifelor coralieri ai Mării Sarmatice, care a fost prezentă aici în urmă cu 20 milioane ani. Alte surse afirmă că movilele sunt morminte ale ostașilor căzuți într-o luptă istorică.2. Ultima barieră între frați - la granița rezervației se află râul Prut și respectiv este plasat hotarul între Moldova și România. În anul 2009 a fost scoasă o mare parte din sârma ghimpată de pe hotar, care a fost ultima barieră psihologică între două popoare înfrățite. Însă, pe porțiunea rezervației a fost păstrată o porțiune de sârmă ghimpată.3. Zbor cu parapanta - sportul aeronautic cu parapantă dirijată. În anumite condiții, rezervația poate fi teren ideal pentru decolarea cu parapanta. Zborul cu parapanta din acest loc va permite vizualizarea excelentă de la înălțimea zborului unei păsări locații ca: lacul de acumulare Costești-Stînca, stâncile din satul Duruitoarea Veche, Stâncile ce ascund Grota de la Butești, Stânca Mare, Rezervația ”Pădurea Domnească” și poate cu noroc se vor vedea și zimbrii. Însă nu trebuie de uitat că toate aceste locații sunt la frontieră și respectiv poate implica acțiunea Poliției de Frontieră.4. Curse ATV - relieful specific permite practicarea sportului cu ATV, prezența miilor de movile poate fi poligon excelent pentru primblările cu ATV-ul sau cu bicicletele montane.
5. Flora și fauna - pe lângă livezile de meri care au fost plantate de localnici și parcelele cu porumb, în rezervație se întâlnesc specii rare de plate de câmp și stejari pendiculați și de platou. Din faună pot fi întâlnite rozătoare de câmp, păsări de stepă, vertebrate cum ar fi vulpea, șacalul și iepurele de câmp, din nevertebrate se întâlnesc șerpi de câmp, șopârle și  broaște țestoase.

vizuină de vulpe6. Movila Țiganului - fiind cea mai înaltă movilă (30 metri),  este situată la răscrucea a 3 drumuri și este bântuită de mister și este sursa de inspirație a mai multor legende.


sursa foto: www.allfun.md


7. Peisaje unice - rezervația este un loc foarte bun pentru fotografi, de aici se pot zări sutele de movile la hotarul cărora șerpuiește râul Prut.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu