miercuri, 12 noiembrie 2014

Supărat pe măr

Primarul nostru e un om bun, nu am făcut agitație pentru el, dar cum nu ai da l-am votat de 2 ori. El a făcut pentru oraș foarte multe, începând de la canalizare și terminând cu troleuri noi. Problema lui este în subalternii lui, care aș dori să cred că fac lucrurile lor întunecate fără implicarea lui. Dar,... puțin m-am abătut de la temă.Sunt supărat pe măr pentru 2 lucruri:
1. Dă căldura când nu trebuie și ia căldura când ea trebuie;
2. Haosul creat cu transportul public.


Despre căldură - datorită faptului că apartamentul meu e încălzit din toate părțile de vecini și am termopane care conversează energia bine merci+am temperatură în calorifere foarte mare, mă confrunt cu problema că în casă este cald, este foarte cald, este insuportabil de cald. Am observat că an de an căldura odată pornită în octombrie, ne încălzește puțin, apoi o lună până la înghețuri ne sufocă. O ineficiență totală și o risipă enormă de energie termică, care până la urmă este suportată de noi. Totodată există un sistem ineficient de gestionare locativă a problemei energetice, în care de regulă controlul asupra energiei termice în blocuri este în mâinile "JĂC-ului" sau a unui administrator de bloc.

Dar cum se poate de schimbat ceva? 
În primul rând trebuie instalate giga-calorimetre în apartamente și în al doilea rând primăria trebuie să promoveze proiectele de conservare a energiei termice. Însă cred că aceste proiecte nu vor demara în următorii 10 ani, atâta timp cât cineva țină mâinile la călduț pe truba caldă.

Problema transportului - care este complexă, are mai multe așa-zise sub-probleme. imho am identificat 3 probleme:
1. Rutierele - trebuie să le scoți pe toate și le substitui cu transport public. Itinerarele care sunt acum nu sunt comode și cred că nu aduc venituri. Posibil aceasta ar fi o modalitate de a scăpa de ele (birocratizând transportatorii)
2. Transportul public - este insuficient, este catastrofal de insuficient. În ora de vârf, la a treia stație de la terminus este imposibil să te urici în transport, oamenii stau ca șproții, sufocându-se cu ferestrele închise și îmbrăcați în haine de iarnă. Nu mai zic de cei care trăiesc mai aproape de centru, ei pur și simplu nu au acces în transport, de plin ce este.
3. Mașinile și drumurile - cu toții știm că sunt multe mașini, foarte multe și cu părere de rău orașul nu le mai poate suporta pe toate, drumurile sunt prea înguste, traficul este fluidizat prost, parcări ilegale, etc. Observ zilnic, mergând cu mașina că pe unele porțiuni de drum este am ambuteiaj veșnic, mai bine zis centrul ziua e paralizat. Aceasta în timp ce nici nu sunt accidente. Pur și simplu sunt prea multe mașini. Cred că trebuie unele drumuri lărgite, altele trebuie construite. Numai prin modernizarea infrastructurii urbane se poate de scăpat de problema aceasta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu