miercuri, 10 decembrie 2014

Dependență

Azi dimineață, neavând somn la ora 5, navigam pe internet până la un moment când s-a deconectat energia electrică pentru jumate de botanică. Stând puțin pe gânduri, am început a conștientiz cât de tare suntem dependenți de sursa de energie electrică.

La o adică, în apartamentele noastre totul este legat de energia electrică: frigiderul, boilerul, ceasul, televizorul, PC-ul, telefonul fix, telefonul mobil, plita, cazanul, la unii chiar și ușile. Adică tot fără de ce noi nu putem trăi în confort, ba chiar unele sisteme zilnice care pot fi numite și vitale.
Ce ne facem noi, omenirea, fără energie electrică, indiferent din ce sursă este ea (fie din petrol ars sau atomică sau regenerabilă)?
Răspunsul este simplu: cădem în beznă cu 2 secole în urmă.
Aritmetica este simplă, deconectarea planetei de la energie electrică se poate face destul de simplu și ușor, luând în considerație că rețelile electrice sunt așa de vulerabile, încât sunt influiențate de mici perturbații solare. Adică aceste rețele sunt vulnerabile la perturbațiile electromagnetice, care pot fi de origine naturală, cât și artificială (impuls electromagnetic).
Pe energia electrică este bazată fiecare industrie, ramură economică și socială. Ea este implicată la fiecare etapă a oricărei produceri, ceea ce arată cât de vulnerabili suntem în fața unui punct slab comun.
Adesea în cazul calamităților naturale (de exemplu chiciură), putem urmări cum sunt distruse rețele întregi în unele țări, și cum aceste țări disperate restabilesc consecințele luni la rând, având pierderi de ordinul a zecilor de miliarde și stagnare economică.
Cu părere de rău noi, oamenii, nu putem face nimic, suntem prea dependenți de acest drog, drog care s-a integrat total cu viața noastră și trăiește în simbioză cu fiecare dintre noi.

p.s. noi, moldovenii, din cauză că nu ne-am îndepărtat așa de tare de la sapa de lemn, în caz de deconectare a becului, putem pleca acasă, unde ne putem aduce aminte cum 15 ani în urmă primeam lumina câteva ore pe zi și unde nu am murit de foame.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu