vineri, 20 februarie 2015

Poarta Australiei în Moldova sau Elefantul din ButeştiAzi voi povesti în stil jurnalistic despre încă o locaţie interesantă din raionul Glodeni.

Distanţa: 170 km de la Chişinău, s. Buteşti, r-nul Glodeni
De văzut: Stâncă grandioasă ce ascunde cea mai mare grotă din Moldova
Dimensiuni: Înălţimea – 40 metri, lăţimea 125 metri şi lungimea de 2000 metri, suprafaţa 110 ha.


Aflându-se la o distanţă doar de 25 km depărtare de oraşul Glodeni, satul Buteşti este şerpuit de râuleţul Cămencuţa, care parcă intenţionat ocoleşte un Colos al regiunii, o formaţiune geologică enormă unică, formată din scoici, schelete de corali, litotamnii şi  alge marine pietrificate. Vârsta acestui Recif coralier  este estimată la peste 20 milioane de ani şi din punct de vedere a genezei este identic cu „Marele brâu coralier australian”, diferenţa fiind că cel australian este subacvatic, iar „al nostru” este terestru, de suprafaţă. De aici şi provine înfrăţirea imaginară între Moldova şi Australia.

Această stâncă este străpunsă de grote şi peşteri, unde arheologii au descoperit fosile ale oamenilor preistorici şi a mamuţilor, de rând cu alte fosile de animale glaciare, ceea ce denotă că stânca a servit în vremurile îndepărtate drept adăpost oamenilor şi animalelor preistorice (cca. 300 mii ani în urmă).Cea mai mare grotă a stâncii, care de fapt este şi cea mai mare din Moldova, formează concreştere în formă de cascadă de piatră, care de la distanţă seamănă leit cu un elefant care stă întins pe iarbă. Anume acest elefant i-a purtat faimă stâncii, care de altfel este străpuns de mituri şi istorii.


Conform zicalelor băştinaşilor, grota este doar o intrare într-o peşteră enormă, având o lungime de peste 1 km şi ascunde un iaz în adâncul stâncii cu o lungime de 600 metri (apropo această istorie îmi stârneşte analogie cu iazul lui „Gollum” din epopeea „The Hobbit”). Tot conform acestei zicale intrarea în peşteră a fost intenţionat demolată, din cauză că oamenii destul de des dispăreau în adâncurile peşterii.


După miturile auzite despre acest elefant, special m-am urcat pe el ca să controlez veridicitatea argumentelor. Bătând cu un bolovan în pietrele dezgolite ale stâncii, pe alocuri se auzea destul de clar sunete goale, ceea ce denotă că tot Colosul este şerpuit de peşteri şi tuneluri în adâncuri. Apropo arheologii şi savanţii au confirmat că ipoteza existenţei unui spaţiu în adâncul rocii are dreptul la viaţă. 

 

  Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu